Formula Sun Grand Prix

A Formula Sun Grand Prix (FSGP) egy évenként megrendezett verseny, melyen napelemes versenyautók állnak rajthoz. A résztvevők között egyetemek és főiskolák találhatóak meg, melyek a zárt pályán való versenyzés közben tapasztalhatják meg fejlesztéseik valós viselkedését.

A 2015-ös FSGP a texas-i Austin városában került megrendezésre.

A verseny története

Az FSGP-t először 2000-ben rendezték meg a kansas-i Topekában, a Feltalálók Oktatási Alapítványának szervezésében, az akkor megtartott napelemes motorverseny társfutamaként. A sorozat egészen 2007-ig a topekai helyszínen került megrendezésre, amikor is a szponzorok hiánya miatt 2 éves szünet következett.

Az FSGP 2009-ben indult újra, azóta minden évben változik a helyszín.

Az Iowa State University egyik napelemes autója

Az Iowa State University egyik napelemes autója a versenyekről. Kép forrása: iastate.edu

Főbb szabályok

  • A verseny három napig tart, ezalatt a csapatok szabadon körözhetnek a versenypályán.
  • A három nap után az a csapat, amely a legtöbb kört futotta, megnyeri a versenyt.
  • Az autókra felszerelt napelemek és a napfényt terelő más elemek maximális összfelülete nem lehet nagyobb, mint 6 négyzetméter.
  • A verseny kezdete előtt és utána a napelemek a napfény felé irányíthatóak egy megadott ideig, hogy töltsék az akkumulátorokat.
  • Szigorú előírások és alapos mérnöki átvizsgálás vonatkozik minden gépjármű felépítésére, biztonsági megoldásaira és más előírt tulajdonságaira.

A 2015-ös verseny

A 2015-ös versenyt az Iowa State University csapata nyerte, összesen 223 kört futottak, a leggyorsabb köridejük 4:30.444 lett, mindkét adat pályacsúcs a napelemes autókat tekintve.

A második helyezett a Polytechnique Montreal lett 192 körrel, míg a harmadik az Illinois State University 185 körrel.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.