25000 új munkahely Indiában a napelemek előállításában

A napelemek és a hozzá kapcsolódó modulok iránt annyira megnövekedett a kereslet Indiában, hogy az elemzők 4,5 milliárd amerikai dollárnyi befektetést várnak az iparágba, országszerte 25000 munkahelyet létrehozva ezzel.

Évente 2500, 5000 MW bővülés

“Várható, hogy évente 2500, illetve 5000 MW-tal bővül a napelemek és modulok termelése. Ez országszerte 25000 munkahelyet hoz létre, 4,5 milliárd amerikai dolláros befektetéssel” – nyilatkozta az indiai Új- és Megújuló Energiaforrások Minisztériuma egyik tisztségviselője.

Jelenleg, a napelemek és modulok gyártási kapacitása 1386 MW, illetve 2756 MW Indiában. A modulokon kívül a napenergia erőműveknek inverterekre, kábelekre, támogató egységekre, transzformátorokra és kapcsolótáblákra is szükségük van.

A tisztségviselő azt is elmondta, hogy az indiai kormány által bejelentett tervek számos amerikai, kínai, japán, német, kanadai, stb. cég figyelmét is felkeltették, amelyek már jelezték, hogy gyártókapacitást telepítenének az országba. Emellett az indiai gyártók is fejlesztik majd a kapacitásukat.

India egy ambíciózus, 100 GW-os hálózatba kötött napenergia projektet jelentett be 2022-ig. A projekt segít majd az ország tiszta energiára való átállásában, illetve hatalmas lökést ad majd az iparnak is. India nem tervezi korlátozások bevezetését a napelemek behozatalára, így tartván alacsonyan az árakat, és növelve a versenyt.

“Fontos, hogy az energiaárak alacsonyan maradjanak, mivel a magas tarifák nem tarthatóak fenn hosszú távon, és a fogyasztók sem terhelhetőek a magas árakkal. Így várhatóan a hazai gyártók is versenyképesek lesznek majd a piacon” – mondta a kormány képviselője.

Indiai mérnökön napelemet vizsgálnak

Indiai mérnökök ellenőriznek egy napelem-telepítést. Kép forrása: livemint.com

Exportpiacok

Míg az indiai kormány újabb gyártási kapacitások után kutat a hazai kereslet kielégítésére, továbbra is célja az export növelése. Egyes indiai cégek már exportra is gyártanak napelemeket és modulokat, habár az iparági magas versenye miatt nehéz a teljes kapacitásukat eladni. A várakozások szerint a globális kereslet továbbra is nőni fog, így az indiai cégeknek is jó piacaik lesznek.

Hogy India ösztönözze a hazai gyártást, a kormány által kiépített és hálózatba kötött napelemes rendszerek közbeszerzéseinél hazai résztvevők bevonását is előírták. A napelemes telepítések első fázisában már részt vettek a hazai cégek, de ez nem vonatkozott a vékonyrétegű napelemes technológiákra, melyeket külföldről hoztak be.

A Nemzeti Napenergia Projekt következő szakaszában azonban előírták a hazai cégek bevonását mind a vékonyrétegű, mind a szilíciumkristályos napelemes rendszereknél. Az első szakaszban odaítélt 750 MW kapacitásból 375 MW kapacitást tartottak fenn indiai cégeknek. Ennek hatására a hazai napenergia- és modulgyártásban robbanásszerű fejlődés mutatkozott.

Hogy ez a fejlődés továbbra is fennmaradhasson, az indiai kormány nem régiben az új szakasz 250 MW kapacitását ítélte oda az indiai vállalkozások számára. Ez a szakasz az Anathapurban épülő 1000 MW-os projekt része.

Az építkezés továbbra sem áll meg, az ország további részeiben indiai cégek kaptak meg újabb 750 MW-nyi kapacitást.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.